Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Αποδοκιμασίες στον επίσημο αγιασμό των 2ου και 8ου Λυκείων Βόλου στον Άναυρο



Από αποδοκιμασίες χαρακτηρίστηκε η σημερινή τελετή του αγιασμού για τη νέα σχολική χρονιά στο συγκρότημα των 2ου και 8ου Λυκείων Βόλου στον Άναυρο, καθώς φοιτητές του Συντονιστικού των Γενικών Συνελεύσεων και καταλήψεων των τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,....
 βρέθηκαν εκεί κρατώντας πανό κατά της εφαρμογής του νόμου - πλαισίου.

Η τελετή στιγματίστηκε από τις έντονες αποδοκιμασίες που ακούστηκαν από τους παριστάμενους μαθητές, όταν ο διευθυντής του 2ου Λυκείου Βόλου Δ. Μποσνάκης διάβασε το μήνυμα της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου για τη νέα χρονιά. Επίσης οι τόνοι ανέβηκαν όταν τον λόγο πήρε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Μαγνησίας Παύλος Μαρκάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στον κομματισμό των μαθητών στα σχολεία με τους φοιτητές να αντιδρούν και να τον χαρακτηρίζουν «φασίστα», δίχως το επεισόδιο να λάβει μεγαλύτερη έκταση. Αποδοκιμασίες ακούστηκαν επίσης από τους φοιτητές όταν χαιρετισμό απηύθυναν οι επίσημοι προς τους μαθητές.
Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος απευθυνόμενος στα παιδιά ζήτησε συγνώμη για το γεγονός ότι η σχολική χρονιά θα είναι δύσκολη και τους προέτρεψε να μη σηκώσουν γροθιές στα χέρια, λέγοντας πως η βία και οι καταλήψεις δεν είναι λύση, αλλά ούτε και η απελπισία. «Είναι η ώρα να ενωθούν μεταξύ τους σε αλληλεγγύη, να συναντήσουν τους καθηγητές τους που κι αυτοί πρέπει να κάνουν υπέρβαση του εαυτού τους φέτος, για να μπορέσουν να αποκτήσουν όχι απλά γνώση, αλλά κυρίως τα στοιχεία και το ήθος που θα τους χρειαστεί για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια καινούργια Ελλάδα. Είναι η ελπίδα μας. Ελπίζω όμως κι εμείς να προλάβουμε να διορθώσουμε πολλά μας λάθη και να τους ξαναδώσουμε μια περήφανη Ελλάδα. Μακάρι να είναι καλή και ευλογημένη η χρονιά τους» κατέληξε ο Μητροπολίτης.
Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Παύλος Μαρκάκης διαπίστωσε ότι οι προηγούμενες χρονιές ήταν καλύτερες από άποψη οργάνωσης, λέγοντας ότι εκτός από τα προβλήματα στις υποδομές των σχολείων, προστέθηκαν και τα προβλήματα στη διανομή του εκπαιδευτικού υλικού. «Αποδεικνύεται ότι κανένας δεν κάνει τη δουλειά του σωστά. Ελπίζω να συνετιστεί η εκπαιδευτική κοινότητα και να εκπαιδευτικά προβλήματα και να κοιτάξει κυρίως το εκπαιδευτικό έργο. Ιδίως ο κομματισμός, τα τελευταία χρόνια στα σχολεία, που πέρασε και στη μαθητιώσα νεολαία, δεν έχει προσφέρει τίποτα στην εκπαίδευση και κυρίως έχει αποπροσανατολίσει τους μαθητές, οι οποίοι, εκτός από το φόρτο που έχουν για τη μάθησή τους και το μέλλον τους, έχουν και το βάρος μιας αποτυχημένης κομματικής πολιτικής, που επιβαρύνει και δε δίνει διέξοδο στο εκπαιδευτικό σύστημα».
Ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αργύρης Κοπάνας έκανε λόγο για μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή μέρα με συναισθηματική φόρτιση για τους μαθητές και τόνισε ότι υπάρχουν προβλήματα σε υλικό και μέσα. Ζήτησε από τους μαθητές να αισιοδοξούν και να παλέψουν όλοι μαζί για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, για να ελαττωθούν οι δυσλειτουργίες, κάτι που το χαρακτήρισε καθόλου εύκολο. Μιλώντας για την μεταφορά των παιδιών είπε ότι βρισκόμαστε σε καλό σημείο και οποιαδήποτε προβλήματα ενδεχομένως παρουσιαστούν θα αντιμετωπιστούν. «Αυτό που είπαμε και στους μαθητές είναι ότι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία ιδιαίτερα προσεκτικοί κι αυτή η γενιά είναι μια ελπιδοφόρα γενιά που θα κληθεί να αλλάξει τα πράγματα και κοινωνία και να δημιουργήσει μια νέα Ελλάδα. Όλοι μαζί θα παλέψουμε για το καλύτερο. Ότι πρόβλημα προκύψει για μαθητές θα το αντιμετωπίσουμε οι εγγραφές συνεχίζονται κι αυτή την εβδομάδα ι ότι προβλήματα υπάρξουν θα τα αντιμετωπίσουμε γιατί δεν έχουμε πλήρη εικόνα ακόμη».
Ο δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης μίλησε για μια δύσκολη χρονιά με τους μαθητές να έχουν ανασφάλεια για το μέλλον. «Δυστυχώς είναι η πρώτη γενιά που κινδυνεύει να ζήσει δυσκολότερα από ότι έζησε η προηγούμενη γενιά είχαμε μάθει μέχρι τώρα ότι η κάθε γενιά θα ζει καλύτερα από την προηγούμενη,. Εμείς ήμασταν από τις τυχερές γενιές αλλά είμαστε κι αυτοί που έχει την ευθύνη για εδώ που φτάσαμε. Πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια το θέμα της εκπαίδευσης είναι κορυφαία προτεραιότητα για έθνος πατρίδα και πόλη μας. Ζούμε σε σκληρά ανταγωνιστική εποχή και χρειάζεται τα εφόδια που θα χουν τα παιδιά μας να ναι τέτοια για να ζήσουν σε ένα διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον. Η σχολική χρονιά ξεκινάμε μεγάλες δυσκολίες κι εμείς ως Δήμος από την πλευρά μας κάναμε ότι επιτρέπει η οικονομική στενότητα που είμαστε υποχρεωμένοι να κινούμαστε ώστε τα σχολεία να ναι σε ικανοποιητικό σημείο κι είναι σε ικανοποιητικό σημείο από άποψη συντήρησης και καθαριότητας κάτω από το επίπεδο που θα θέλαμε αλλά εξαντλήσαμε όλες τις δυνατότητες που είχαμε. Πεποίθησή μας είναι ότι υπάρχουν εκπαιδευτικοί που πιστεύουν στις αξίες δημόσιας εκπαίδευσης κι είναι άνθρωποι που δίνουν την ψυχή τους για δημόσια εκπαίδευση».
Η επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας Ζέττα Μακρή ευχήθηκε στους μαθητές μια δημιουργική, αποτελεσματική, γόνιμη χρονιά αφήνοντας τους μεγάλους σε ηλικία και σε αξίωμα σε ευθύνες τα βάρη κι εκείνα να είναι πιο αυστηρά στις επιλογές για να έχουν καλύτερη τύχη απ’ αυτή που τους επιφυλάσσει ο πολιτικός κόσμος.
Τέλος ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Γιώργος Δοδοντσάκης ισχυρίστηκε ότι δεν είναι καθόλου δύσκολη χρονιά, καθώς οι 2.100 καθηγητές είναι στη θέση τους. Μίλησε για 4 κενά εκπαιδευτικών από τα οποία δύο σε φυσικούς στα νησιά και δύο στο Βόλο. «Όσο για τα βιβλία δεν είναι ανάγκη να χανόμαστε μπορούμε να βρούμε απλές και πρακτικές λύσεις. Ο καθηγητής είναι για να κάνει τη διδασκαλία του και να κρατά ο μαθητής σημειώσεις. Τα βιβλία αρωγός στη προσπάθεια του εκπαιδευτικού. Υπάρχουν σχολεία με 90 – 95% σε βιβλία, υπάρχουν και σχολεία με καθόλου βιβλία. Τα βιβλία στις αποθήκες είναι λίγα, αλλά μέχρι τέλους θα αποσταλούν».