Νέα έρευνα αναφέρει ότι την τελευταία φορά που είχε αυξηθεί η θερμοκρασία της Γης, δηλαδή περίπου πριν από 120.000 χρόνια, η στάθμη των θαλασσών αυξομειωνόταν πολύ περισσότερο από ότι αρχικά πιστεύονταν, και μπορεί να συμβεί το ίδιο και σήμερα λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου.
Αμερικανοί επιστήμονες λένε ότι...
εξεπλάγησαν όταν ανακάλυψαν πως κατά τη διάρκεια της Τελευταίας Μεσοπαγετωνικής περιόδου, μια περίοδο 20.000 χρόνων αυξημένων θερμοκρασιών κατά την τελευταία Εποχή των Παγετώνων, η στάθμη των θαλασσών αυξομειωνόταν κατά 6 μέτρα και οι διαφοροποιήσεις αυτές προέκυψαν σε διάστημα μερικών χιλιάδων χρόνων.
Η στάθμη των θαλασσών παγκοσμίως έχει παραμείνει σχετικά σταθερή τα τελευταία 6.000 χρόνια, αλλά ερευνητές επισημαίνουν ότι στο μέλλον η στάθμη των ωκεανών μπορεί να παρουσιάσει σημαντικές διαφοροποιήσεις, αν η θερμοκρασία του πλανήτη εξακολουθήσει να ανεβαίνει και οι πάγοι συνεχίσουν να συρρικνώνονται. Ένα τέτοιο φαινόμενο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων.
Με βάση μετρήσεις, η στάθμη των θαλασσών ανεβαίνει και οι παγετοί μειώνονται κατά 30 πόντους, κάθε 100 χρόνια.
Σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού της γης ζει σε ακτίνα 200 χιλιομέτρων από τις ακτές και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί μέσα στις επόμενες δεκαετίες.
Οι επιστήμονες βασίζουν τα πορίσματα των ερευνών τους σε νέα μέθοδο που υπολογίζει με ακρίβεια την ηλικία απολιθωμένων σκελετών κοραλλιογενών υφάλων από την εποχή της Τελευταίας Μεσοπαγετωνικής περιόδου. Τα κοράλλια ζουν και πεθαίνουν κοντά στη επιφάνεια του νερού και παρέχουν ακριβείς πληροφορίες για την στάθμη των θαλασσών.
Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου