Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Εκπληκτική πράξη ευφυΐας από έναν ελέφαντα


Άφωνοι έμειναν οι ερευνητές που τον παρακολουθούσαν

Ένας νεαρός ελέφαντας που ζει στο ζωολογικό κήπο Σμιθσόνιαν της Ουάσινγκτον, εξέπληξε με μια πράξη ευφυΐας τους ερευνητές που τον παρακολουθούσαν. Ο ασιατικός ελέφαντας, που του έχουν δώσει το όνομα Καντούλα, εντόπισε μια λιχουδιά στο κλαδί ενός δέντρου....


Ωστόσο, το ύψος του συγκεκριμένου κλαδιού ήταν μεγαλύτερο από αυτό που ο 7χρονος ελέφαντας μπορούσε να φτάσει. Και ενώ το αναμενόμενο ήταν να τα παρατήσει, έκπληκτοι οι ερευνητές είδαν τον ελέφαντα να πηγαίνει στην άκρη του κλουβιού του όπου είχε εντοπίσει ένα κουτί.

Ο έξυπνος ελέφαντας έσυρε με τα πόδια του το κουτί, μέχρι να το φτάσει στο σημείο που βρισκόταν το κλαδί. Στη συνέχεια, πάτησε με τα μπροστινά του πόδια πάνω στο κουτί καταφέρνοντας έτσι να φτάσει την πολυπόθητη λιχουδιά!

Το περιστατικό περιέγραψε η Diana Reiss, μια από τους ερευνητές, λέγοντας: «Σε μια πράξη ξαφνικής έκλαμψης, ο ελέφαντας κατευθύνθηκε προς το κουτί, το έσπρωξε μέχρι το ακριβές σημείο κάτω από το φρούτο και πάτησε πάνω του ώστε να αρπάξει το φαγητό του με μια γρήγορη κίνηση». «Δεν μπορούμε να “μπούμε” στο κεφάλι τους, αλλά το γεγονός ότι άμεσα κατευθύνθηκε προς το κουτί, κρίνεται ως μια προσχεδιασμένη πράξη».

Η ερευνήτρια πρόσθεσε πως η διορατικότητα αυτή από μέρους του ελέφαντα που καταγράφηκε με το συγκεκριμένο περιστατικό, αποτελεί την πρώτη απόδειξη ότι τα παχύδερμα μπορούν να σκεφτούν λύσεις για διάφορες καταστάσεις.

Δείτε το σχετικό βίντεο από το περιστατικό: