Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Ανησυχητικά τα ποσοστά αύξησης των θανάτων στο Βόλο



Εκρηκτικές διαστάσεις παίρνει η αύξηση του ποσοστού της θνησιμότητας στον Βόλο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ληξιαρχείου Βόλου...

(δηλαδή μόνον του ενός από τα εννέα ληξιαρχεία του διευρυμένου Δήμου Βόλου και χωρίς να συνυπολογιστούν τα ληξιαρχεία των άλλων Δήμων της Μαγνησίας) . Αποκαλυπτικοί οι αριθμοί που έχει στη διάθεση του το i-portal.gr , αποτυπώνουν τη ζοφερή πραγματικότητα , με 57 περισσότερους θανάτους για τους 8 μήνες του ’11, δηλαδή μέχρι και τον φετινό Αύγουστο. Αναλυτικά τα στοιχεία του Ληξιαρχείου Βόλου, που αφορούν μόνον στα όρια του παλαιού Δήμου Βόλου, για την περίοδο από 1-1 μέχρι 31-8 του 2010, στον Βόλο καταγράφονται 476 θάνατοι, ενώ 533 την ίδια περίοδο φέτος. Το ποσοστό δηλαδή αυξήθηκε κατά 12%. Με βάση έγκυρες πληροφορίες από στελέχη του Ληξιαρχείου, το ποσοστό θνησιμότητας αυξάνεται ραγδαία , με χαρακτηριστικό το παράδειγμα του τελευταίου διμήνου, όπου ο αριθμός των θανάτων αγγίζει έως και τους τέσσερις την ημέρα.

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις των γιατρών για τα αίτια που προκαλούν την αυξανόμενη θνησιμότητα. Αίτια που επικεντρώνονται στην επιβάρυνση της ατμόσφαιρας, στο βάθεμα της οικονομικής κρίσης με πτώση του βιοτικού επιπέδου και με τους δείκτες της ανεργίας να αυξάνουν. Ταυτόχρονα δημιουργείται και η έντονη ανησυχία στην ιατρική κοινότητα, σύμφωνα και με πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου του Συλλόγου των γιατρών στο Νοσοκομείο Βόλου κ. Π Μοσχοτζόπουλο, για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους απέναντι στις αυξημένες ανάγκες των κατοίκων της Μαγνησίας, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, στον τομέα της ψυχολογικής υποστήριξης, πρόνοιας, πρόληψης και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Ανάγκες που έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και σε επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο Νοσοκομείο του Βόλου, στα Κέντρα Υγείας, αλλά και σε όλες τις δομές πρόνοιας των Δήμων στο Νομό Μαγνησίας.

Σε όλη αυτή την εκρηκτική κατάσταση έρχονται να προστεθούν οι εκκλήσεις που έκαναν οι επιστήμονες, όπως ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας κ. Κ Γουργουλιάνης, όλο το προηγούμενο διάστημα προς τους πολιτικούς φορείς της περιοχής για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στην αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Σύμφωνα δε με τα πρόσφατα στοιχεία από την στατιστική υπηρεσία που δημοσιεύτηκαν στον τοπικό τύπο, αύξηση εμφανίζουν οι θάνατοι από αναπνευστικά και καρδιακά νοσήματα, καθώς και οι θάνατοι από καρκίνο, ενώ άνοδο παρουσιάζουν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι καταθλίψεις και οι αυτοκτονίες, γεγονός που επιβάλλει άμεσα την αντιμετώπιση του προβλήματος από τους πολιτικούς και τους επιστημονικούς φορείς, όχι με λύσεις «ασπιρίνες» αλλά με ουσιαστικά μέτρα για την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων.



Γάμοι-Γεννήσεις

Βόλος

Τα υπόλοιπα στοιχεία του Ληξιαρχείου Βόλου αφορούν στον αριθμό των γάμων και των γεννήσεων (σημειωτέον ότι συμπεριλαμβάνονται όλες οι γεννήσεις που γίνονται στην Μαιευτική του Νοσοκομείου και στην ιδιωτική Μαιευτική Κλινική του Βόλου) και ενισχύουν, σε κάθε περίπτωση, τα προαναφερόμενα. Για το 2010, την περίοδο από 1 Γενάρη μέχρι 31 Αυγούστου καταγράφονται 1166 γεννήσεις ενώ το αντίστοιχο φετινό διάστημα μόλις 971 γεννήσεις. Παρουσιάζεται δηλαδή πτώση που αγγίζει το 17%, ενώ την ίδια περίοδο στους γάμους, για το ’10 καταγράφονται 244 και έξι λιγότεροι για το ’11, με εμφανή την πτωτική τάση. Ενδιαφέρον επίσης είναι το στοιχείο ότι ο αριθμός τον γεννήσεων από Έλληνες γονείς ισοσκελίζεται με τον αριθμό των γεννήσεων από αλλοδαπούς γονείς.

Ν.Ιωνία

Μείωση των γάμων και στην Ν.Ιωνία, για το πρώτο οκτάμηνο του ’11 σε σχέση με αυτό του ’10, παρουσιάζεται σύμφωνα με στοιχεία του Ληξιαρχείου Ν.Ιωνίας. Έτσι για το ’10 καταγράφονται 132 γάμοι, ενώ μόλις 98 φέτος. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ενώ το ’10 οι θρησκευτικοί ήταν 57 έναντι 75 των πολιτικών, φέτος οι πολιτικοί έφτασαν τους 70, με 28 μόλις θρησκευτικούς, γεγονός που καταδεικνύει ότι η οικονομική κρίση χτύπησε και τα νέα ζευγάρια τα οποία αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες υποχρεώσεις της οικογένειας και όταν αποφασίσουν να προχωρήσουν σε γάμο επιλέγουν τον πολιτικό ως τον πιο οικονομικό.

Στοιχεία δίνονται και για τα διαζύγια που εμφανίζουν αύξηση καθώς στο πρώτο οκτάμηνο του ’10 καταγράφονται 19, ενώ 29 στο αντίστοιχο φετινό διάστημα.