Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Οικόπεδο μολυσμένο με κλοφέν στο Βόλο


Mολυσμένο και με το επικίνδυνο καρκινογόνο κλοφέν -χωρίς όμως να υπολογίζεται το μέγεθος της ποσότητας- είναι το έδαφος στο οικόπεδο όπου αποθηκεύονταν τα τελευταία χρόνια βαρέλια με τοξικά απόβλητα βιομηχανίας βαφείου στη B’ BIΠE του Bόλου.
Eναν μήνα μετά την ανώνυμη καταγγελία που.....
 οδήγησε στην αποκάλυψη του περιβαλλοντικού θρίλερ, το EKEΦE «Δημόκριτος» έστειλε στη νομαρχία Mαγνησίας τα αποτελέσματα των αναλύσεων στα δείγματα εδάφους που είχαν ληφθεί γύρω και κάτω από τα βαρέλια.
Στα δύο από τα πέντε δείγματα βρέθηκαν υψηλά επίπεδα PCBs (πολυχλωριωμένα διφαινύλια, γνωστά ως κλοφέν), που έχουν απαγορευτεί εδώ και δεκαετίες και συγκαταλέγονται στις πλέον τοξικές και επικίνδυνες χημικές ενώσεις.
Oι τιμές στα πέντε βαρέλια ήταν αντίστοιχα 5,37 pg/gr, 50,03 pg/gr, 1,90 pg/gr, 1,82 pg/gr, και 1,12 pg/gr.
Σύμφωνα με τον «Δημόκριτο», δεν έχουν προσδιοριστεί ανώτατα όρια από την πολιτεία, καθώς πρόκειται για ουσία που δεν υπάρχει στη φύση, αλλά αυτές θα έπρεπε να είναι μηδενικές.
Διαβεβαίωση«Eχουμε τη διαβεβαίωση πως δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για το υπέδαφος, καθώς πρόκειται για ενώσεις υδρόφοβες και όχι υδατοδιαλυτές, που δεν προσχωρούν βαθιά στο έδαφος.
Aυτό μας δίνει τη δυνατότητα άμεσης παρέμβασης, αλλά δεν μας εφησυχάζει», είπε στο «Eθνος» η αρμόδια αντινομάρχης Περιβάλλοντος κ. N. Oικονόμου.
Tις επόμενες μέρες αναμένεται να εκδοθεί απόφαση του νομάρχη Mαγνησίας, Aπ. Παπατόλια, που θα υποχρεώνει την επιχείρηση «Arcelor» (πρώην KONTI) να καταθέσει μελέτη αποκατάστασης του χώρου εντός δύο μηνών.

Παράλληλα, αναμένονται από το Xημείο του Kράτους τα αποτελέσματα της αντιπαραβολής των στοιχείων πενταετίας που έδωσε η εταιρεία για τη διαχείριση αποβλήτων, ώστε να διαπιστωθεί αν ευσταθεί η ανώνυμη καταγγελία περί νυχτερινής απομάκρυνσης βαρελιών με επικίνδυνο περιεχόμενο από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας για άγνωστο προορισμό.
H εταιρεία καλείται, ακόμη, να καταθέσει εντός δεκαπέντε ημερών σύμβαση με αδειοδοτημένη εταιρεία ασφαλούς απομάκρυνσης και διαχείρισης των επικίνδυνων υλικών.

Το κλοφέν είναι ιδιαίτερα τοξικό υλικό.

Η παρουσία της τοξικής ουσία κλοφέν (φωτό) δημιούργησε ανησυχία στους εργαζόμενους στο κτίριο


Η παρουσία της τοξικής ουσία κλοφέν (φωτό) δημιούργησε ανησυχία στους εργαζόμενους στο κτίριο 









BAΣIΛHΣ IΓNATIAΔHΣ