Το τέστ του Καθρέπτη ειναι ενα ειδικό τέστ που
βελτιώθηκε και χρησιμοποιήθηκε ως επι το πλείστον
απο την δεκαετία του 1970 και μετά απο τον επιστήμονα
Γκόρντον Γκάλουπ (Gordon Gallup) βασιζόμενο εν'μερη
στις παρατηρήσεις του Κάρολου Δαρβίνου (Θεμελιωτή της θεωρίας της εξέλιξης). Το τέστ αυτό έχει σκοπό να διαπιστώσει ως ένα βαθμό τον βαθμό της συνείδησης ενος ζώου...
(Τον βαθμό που το ζώο αντιλαμβάνεται την υπαρξή του). Στο πρόσφατο παρελθόν ο Δαρβίνος επισκεπτόμενος έναν Ζωολογικο κηπο εβαλε εναν ουρακοτάγκο μπροστά σε εναν καθρέπτη και κατεγραφε την συμπεριφορά του η οποία περιελάμβανε την πραγματοποίηση έντονων εκφράσεων στο πρόσωπο του ουρακοτάνγκου.Ο Δαρβίνος εβγαλε το συμπέρασμα πως οι εκφράσεις του Ουρακοτανγκου μπροστά στον καθρέπτη ηταν είτε επειδή ο ουρακοταγκος νομιζε πως ηταν καποιο είδος παιχνιδιού είτε επειδή νομιζε πως το ειδωλό του ηταν ένα άλλο ζώο.
ΤΟ ΤΕΣΤ ΤΟΥ ΚΑΘΡΕΠΤΗ
Το 1970 λοιπόν ο επιστημονας Γκόρντον Γκάλουπ πήρε αυτές τις παρατηρησεις του Δαρβινου και σχεδίασε ενα παρόμοιο πείραμα με καθρεπτη θέλωντας αυτήν την φορά να αξιολογήσει τον βαθμό αυτογνωσίας διάφορων ζώων (το κατα πόσο αυτά τα ζώα μπορούν να καταλάβουν αν το ειδωλο στον καθρεπτη ειναι ο εαυτός τους).Το αν τα ζωά εχουν καποιο βαθμό αυτογνωσίας μπροστα στον καθρέπτη μπορεί να κατανοηθεί απο τους επιστήμονες με την δημιουργία δύο σημαδιών πάνω στο σώμα του Ζώου : Ενα χρωματιστό το οποίο ειναι αρκετά φανερό και ένα αλλο το οποίο βρισκεται σε ενα λιγοτερα ορατό σημείο πάνω του.Στην συνέχεια οι επιστήμονες καταγράφουν τις αντιδράσεις του ζώου οταν αυτό βλέπει στον καθρέπτη τον εαυτό του.
Οταν οι επιστήμονες δούν πως το ζώο περιστρέφει το σώμα του ή μετακινεί μέλη του (πόδια ή χέρια) με σκοπό να παρατηρήσει καλύτερα τα σημάδια πάνω του τοτε οι επιστήμονες βγαζουν το συμπερασμα πως το ζώο αναγνωρίζει σε έναν βαθμό τον εαυτό του στον καθρέπτη.
Οι εκτελούντες το πείραμα παρατηρούν τον τρόπο που το ζώο αντιδρά στην αλλαγή στο σώμα του, όπως την βλέπει στον καθρέφτη, αν κινείται δηλαδή για να παρατηρήσει την παράξενη αλλαγή στο σώμα του, αν αγγίζει το σημείο που είναι το σημάδι την στιγμή που κοιτά στον καθρέπτη, κ.ά.
Σε κάθε αλλη περίπτωση το ζώο απλα δεν αναγνωρίζει τον εαυτό του στον καθρέπτη.Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως τα ζώα που αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στον καθρέπτη αντιδρούν οπως περίπου αντιδρούσε ο ουρακοτάγκος στο πείραμα του Δαρβίνου : Αρχικά πραγματοποιούν διάφορες εκφρασεις στο πρόσωπό τους.
ΤΑ ΖΩΑ ΠΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΕΑΥΤΌ ΤΟΥΣ
Σύμφωνα με τους επιστημονες τα ζώα που μεχρι τωρα έχουν περάσει το τέστ του Καθρέπτη είναι τα εξης : Το συνολο των μεγάλων πιθήκων : Οι Mπονόμπο,οι χιμπατζήδες, οι ουραγκοτάγκοι, ο Ανθρωπος,και οι Γορίλες.Επισης αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στον καθρέπτη : Τα δελφίνια,οι Ορκες,οι Ελέφαντες και οι Κίσσες. Τα περιστέρια και τα γουρούνια έχουν επίσης την ικανότητα να αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στον καθρεπτη αλλα κάτω απο ορισμένες προϋποθέσεις και παραλαγές του τέστ.Τέλος οι Ανθρωποι δεν περνούν το τέστ του καθρέπτη σε ηλικία μικρότερη των 18 μηνών.Εδώ αξίζει να σημειώσουμε πως άτομα που ηταν αρχικά τυφλά και στην συνεχεια κατάφεραν με καποιο τρόπο και απεκτησαν ξανά την όρασή τους δεν αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στον καθρέπτη.
Η ΚΡΙΤΙΚΗ
Ωστόσο το τέστ του Καθρέπτη εχει κατα καιρούς δεχτεί και εντονή κριτική και αμβισβήτιση.Πολλοι΄επιστήμονες υποστηρίζουν πως τα αποτελέσματα του τέστ ειναι διφορούμενα και επιδεχονται πολλες ερμηνείες.Για παραδειγμα το τέστ αυτό το οποίο έχει εφαρμοστεί στην πλειοψηφία των θηλαστικών που υπάρχουν εώς τωρα δεν μπορεί να εξακριβώσει αν τα ζώα αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στον καθρέπτη στηριζόμενα στην όρασή τους ή σε καποιες αλλες απο τις αισθησεις τους.Οι κατακριτές του τέστ υποστηρίζουν πως ισως τα ζώα αντιδρούν περισσότερο στο παράξενο περιβάλλον (του καθρέπτη) παρά του ότι αναγνωρίζουν τον εαυτό τους.Γενικως λοιπόν το τέστ αυτό εχει αμφισβητηθεί.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Ως επίλογος λοιπόν ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι γενικά αποδεκτός ως ο πιο "νοήμων" εγκέφαλος σε σχέση με τα άλλα ζώα. Παρόλα αυτά, τα περισσότερα είδη έχουν τις ίδιες νοητικές ικανότητες, αλλά σε πιο πρωτόγονη μορφή. Η σύγχρονη ανθρωπολογία επιβεβαιώνει την πρόταση του Δαρβίνου που υποστήριζε πως "η διαφορά του μυαλού μεταξύ του ανθρώπου και των ανώτερων ζώων, όσο μεγάλη και αν είναι, είναι ζήτημα βαθμού και όχι είδους".Δηλαδή πως η εξελεκτική πορεία ηταν αυτή που καθόρισε τον Ανθρωπινο εγκέφαλο ως πιό "Νοήμων" σε αντίθεση με αλλα ζώα.Οι επιστημονες δεν αποκλείουν το γεγονός πως καποια στιγμή καποιο αλλο ζώο θα αποκτήσει "νοήμων" εγκέφαλο οπως ο Ανθρωπος.Για την ακρίβεια αυτό ειναι απλά ζήτημα χρόνου.
BINTEO #1
Στο βίντεο Νό 1 δείτε ενα σκυλάκι πως αντιδραει οταν βλεπει τον εαυτό του Στον καθρεπτη.Τα κατοικίδια ζώα (Σκύλοι,Γάτες) δεν αναγνωρίζουν τον εαυτό τους και αντιδρούν σαν το είδωλό τους να ειναι ένα αλλο ζώο.
ΒΙΝΤΕΟ #2
Στο δευτερο βίντεο παρατηρείστε εναν Πιθηκο πως αντιδράει οταν βλέπει τον εαυτό του στο καθρέπτη.Οι πιθηκοι αναγνωρίζουν το είδωλό τους και ο συγκεκριμενος προσπαθεί να αφαιρέσει το σημάδι που εχει τοποθετηθεί πάνω του (κίτρινο χρώμα στον πισινό του)