Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Ξεκινούν έλεγχοι για τα Σαρακοστιανά


Τι να προσέξουν οι καταναλωτές στο τραπέζι της Κ. Δευτέρας

Έλεγχοι για την καταλληλότητα των σαρακοστιανών, από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας. Στο επίκεντρο τα εδέσματα (οστρακοειδή, σουπιές, τουρσιά κ.α.) που...
 θα καταναλωθούν την Καθαρά Δευτέρα ενώ ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις αγορές θα πρέπει να είναι οι καταναλωτές.


Οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν σε σούπερ μάρκετ και ιχθυοπωλεία και θα αφορούν τις συνθήκες υγιεινής, την ημερομηνία λήξης ή ελάχιστης διατηρησιμότητας με στόχο την διασφάλιση της καταλληλότητας των προϊόντων καθώς και τις τιμές.


Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την αγορά των προϊόντων που θα καταναλωθούν στο σαρακοστιανό τραπέζι.

Ενόψει και της Καθαράς Δευτέρας και κατά την αγορά πατροπαράδοτων προϊόντων και ιδιαίτερα ψαρικών, οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν τα εξής:

-Οστρακοειδή (μύδια, στρείδια, κυδώνια, χτένια, φούσκες): Πρέπει να είναι ζωντανά, με κελύφη που δύσκολα χωρίζουν μεταξύ τους.

Να έχουν περιεχόμενο υγρό, καθαρό και με ευχάριστη οσμή θάλασσας.

Να έχουν σάρκα υγρή και γερά προσκολλημένη στο κέλυφος.

Να είναι αλιευμένα από εγκεκριμένες ζώνες παραγωγής δηλαδή καθαρά νερά χωρίς παθογόνα μικρόβια και τοξικές ουσίες.

-Κεφαλόποδα (χταπόδια, μοσχιοί, καλαμάρια, σουπιές): Μπορεί να πωλούνται νωπά ή κατεψυγμένα.

Τα νωπά πρέπει να έχουν υγρή και γυαλιστερή επιφάνεια σώματος, να έχουν πλοκάμια ανθεκτικά στο τράβηγμα, να έχουν σάρκα συμπαγή ελαστική και μάτια γυαλιστερά, ζωηρά, χωρίς κηλίδες.

Τα κατεψυγμένα πρέπει να έχουν ημερομηνία κατάψυξης, τα στοιχεία του παρασκευαστή και αριθμό Κτηνιατρικής έγκρισης.
-Μαλακόστρακα (γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια): Στα νωπά, εφόσον είναι ακόμα ζωντανά πρέπει να υπάρχουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια. Να έχουν κεφάλι ανοιχτόχρωμο χωρίς μαύρες κηλίδες ή μελανιασμένο. Να έχουν επιφάνεια σώματος υγρή.

Στα κατεψυγμένα, οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν τις ημερομηνίες κατάψυξης και λήξης καθώς και να μην είναι σε απόψυξη.

-Ταραμάς: Πρέπει να έχει χρώμα ομοιόμορφο, να έχει μαλθακή σύσταση και να μην έχει πικρή ή όξινη γεύση.