Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Δυναμικές κινητοποιήσεις ξεκινούν οι κτηνοτρόφοι

Στην Μαγνησία η συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα γίνει την 1η Απριλίου

 Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας, μετά και την απόφαση της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, που έχει προγραμματίσει...
 πανελλαδικές κινητοποιήσεις για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, οι οποίες θα «μεταφέρονται» ανά διήμερο, τριήμερο ή πενθήμερο σε διαφορετική πόλη.

Στην Μαγνησία η συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα γίνει την 1η Απριλίου. Η απόφαση της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτροφών ελήφθη μετά τη συνάντηση που είχε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης με τον Υπουργό και την Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στη συνάντηση συζητήθηκαν μια σειρά από θέματα που αφορούν στις δράσεις του ΠΑΑ «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» για την κτηνοτροφία, τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ειδικότερα, στη διάρκεια της συνάντησης η υφυπουργός Μ. Αποστολάκη επιβεβαίωσε την προτεραιότητα που θα έχει ο κτηνοτροφικός κλάδος στο Μέτρο 121 που αφορά στα σχέδια βελτίωσης, και ανακοίνωσε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να επιταχυνθούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ οι πληρωμές τόσο του άρθρου 68 για τα μέτρα ειδικής στήριξης, όσο και της εξισωτικής αποζημίωσης και να καταβληθούν τα χρήματα στους δικαιούχους πριν από το Πάσχα του 2011 υπό την προϋπόθεση της έγκαιρης προσκόμισης των συμπληρωματικών δικαιολογητικών που απαιτούνται.

Ωστόσο, οι δεσμεύσεις της ηγεσίας του Υπουργείου άφησε ανικανοποίητους τους κτηνοτρόφους της χώρας, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις υψηλές τιμές των ζωοτροφών και τις χαμηλές του γάλακτος και κρέατος. Να αναφερθεί ότι οι ήδη υψηλές τιμές των ζωοτροφών απογειώθηκαν στα 0,29 ευρώ/κιλό, έναντι 0,08-0,09 το περασμένο καλοκαίρι. Την ίδια στιγμή, εξευτελιστικά χαμηλές παραμένουν οι τιμές των κτηνοτροφικών προϊόντων. Οι κτηνοτρόφοι ζητούν διασφάλιση των τιμών στο 1,30 ευρώ το κιλό για το πρόβειο γάλα, 0,90 για το κατσικίσιο και 0,60 για το αγελαδινό, ενώ χαρακτηρίζουν πολύ χαμηλό το ποιοτικό παρακράτημα, που θα καταβληθεί σε αιγοπροβατοτρόφους και αγελαδοτρόφους.

Παράλληλα ζητούν χρηματοδοτική ενίσχυση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς ο κλάδος, όπως υποστηρίζουν έχει περιέλθει σε μαρασμό.

Όπως δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων κ. Γιάννης Γκρίνιας «με αυτές τις εξευτελιστικές τιμές που πουλάμε τα προϊόντα μας δεν μπορούμε να αναπτύξουμε, αλλά συρρικνώνουμε καθημερινά την κτηνοτροφία».

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν χθες από την Κομοτηνή και θα επεκταθούν σταδιακά σε όλους τους Νομούς της χώρας. Για την Μαγνησία, έχει προγραμματιστεί να γίνει κινητοποίηση την 1η Απριλίου, ωστόσο ακόμη δεν έχει ακόμη καθοριστεί η μορφή που θα έχει η διαμαρτυρία. «Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν χθες με ήπιο τρόπο. Όσο όμως θα περνά ο καιρός και θα διαπιστώνουμε ότι η Κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στα αιτήματα μας, τόσο θα σκληραίνουμε την στάση μας» εξήγησε ο κ. Γιάννης Γκρίνιας.

Μετά την Κομοτηνή, η ατζέντα των κινητοποιήσεων (η ακριβής μορφή των οποίων θα αποφασίζεται από τους κατά τόπους συλλόγους) έχει ως εξής: 3 Μαρτίου: Καβάλα, 8 Μαρτίου: Δράμα, 10 Μαρτίου: Σέρρες, 12 Μαρτίου: Ξάνθη, 15 Μαρτίου: Ημαθία, 17 Μαρτίου: Κιλκίς, 21 Μαρτίου: Χαλκιδική, 23 Μαρτίου: Θεσσαλονίκη, 28 Μαρτίου: Κοζάνη, 30 Μαρτίου: Λάρισα, 1 Απριλίου: Μαγνησία - Λαμία , 4 Απριλίου: Αιτωλοακαρνανία και 6 Απριλίου: Ηλεία - Πρέβεζα.