Πριν από 3 ώρες
Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010
ΑΠΕΥΘΥΝΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ
Εντολή για δύο Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις έδωσε ο αστυνομικός διευθυντής Μαγνησίας Β. Κιος, σχετικά με τα επεισόδια που σημάδεψαν την προχθεσινή πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο του Βόλου.
Η μία ΕΔΕ θα ερευνήσει τις συνθήκες τραυματισμού έξι συνολικά αστυνομικών....
και η δεύτερη τον ξυλοδαρμό διαδηλωτή στη διάρκεια της προσαγωγής του.
Την ίδια ώρα ο αστυνομικός διευθυντής απέστειλε στην Εισαγγελία Βόλου όλο το υλικό από τα επεισόδια.
Αναλυτικά, η μία ΕΔΕ θα αναζητήσει εάν υπάρχουν ευθύνες για το ξυλοκόπημα ενός νεαρού διαδηλωτή, στη διάρκεια των 13 προσαγωγών, στην οδό Δημητριάδος.
Ο διαδηλωτής, σύμφωνα με τις εικόνες που έχει καταγράψει κάμερα και έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο -τις δημοσίευσε χθες ο «Τ»- ακινητοποιήθηκε από δύο αστυνομικούς με πολιτικά.
Ο νεαρός ακολούθησε το στενό της Λώρη μαζί με δεκάδες άλλους διαδηλωτές, σε μια προσπάθεια να διαφύγουν από τη μεγάλη συμπλοκή που ξέσπασε στην οδό Ιάσονος, μεταξύ Ιωλκού και Κ. Καρτάλη, μέσα στο αποπνικτικό κλίμα που είχε προκαλέσει η ρίψη μεγάλης ποσότητας χημικών ουσιών.
Η κάμερα έχει καταγράψει τις κινήσεις ακινητοποίησης του διαδηλωτή τη στιγμή που βγαίνει από τη Λώρη στην οδό Δημητριάδος. Ο διαδηλωτής ρίχνεται στο έδαφος, ένας αστυνομικός τον κρατά από τα χέρια και ο δεύτερος του καταφέρει δυνατά χτυπήματα. Στη συνέχεια του περνούν χειροπέδες και οδηγείται μαζί με τους υπόλοιπους που προσήχθησαν εκείνη την ώρα.
Με τη δεύτερη ΕΔΕ ζητείται να διερευνηθεί κάτω από ποιες συνθήκες τραυματίστηκαν οι έξι συνολικά αστυνομικοί στη διάρκεια των επεισοδίων, μεταξύ των οποίων ένας σοβαρότερα με τραύματα στο πρόσωπο.
Στο πλαίσιο της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης ζητείται να διαπιστωθεί εάν είχαν ληφθεί και τηρηθεί όλα τα μέτρα για την αποφυγή πρόκλησης σωματικών βλαβών.
Ψήφισμα και ανακοινώσεις
Ο Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εξέδωσε ψήφισμα, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «η αστυνομία επιδεικνύοντας πρωτοφανή -για τα δεδομένα της πόλης- βίαιη στάση, εκτόξευσε δακρυγόνα πάνω στο κύριο σώμα της πορείας θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα των διαδηλωτών, επιτέθηκε αναίτια και χτύπησε διαδηλωτές ξυλοκοπώντας τους άγρια ακόμα και μετά τη σύλληψή τους -όπως έδειξαν και τοπικά τηλεοπτικά κανάλια-, προσήγαγε αδιάκριτα νέους -μεταξύ των οποίων και φοιτητές- στο αστυνομικό τμήμα, έπνιξε κυριολεκτικά το κέντρο του Βόλου στα δακρυγόνα δημιουργώντας αναπνευστικά προβλήματα σε δεκάδες πολίτες, πολλοί από τους οποίους κατέφυγαν στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες».
Σύμφωνα με τον Σύλλογο Διδασκόντων, «το παραλιακό συγκρότημα Παπαστράτος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αποτέλεσε στόχο μακράς διαρκείας για την αστυνομία. Επί δύο ώρες περίπου δακρυγόνα ρίχτηκαν στις εισόδους του, γέμισαν τον εσωτερικό χώρο δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα, εγκλωβίζοντας 200 περίπου φοιτητές και φοιτήτριες που μετά το τέλος της πορείας πραγματοποιούσαν προγραμματισμένη συνέλευση και οι οποίοι τελικά μπόρεσαν να εξέλθουν ασφαλείς μόνο μετά από διαπραγματεύσεις των Αντιπρυτάνεων κ.κ. Ζουμπουλάκη και Μποντόζογλου, καθώς και μέλους του Δ.Σ. του Συλλόγου μας, με τους επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων.»
Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας καταγγέλλει «την ασφυκτική ατμόσφαιρα αστυνομοκρατίας που επικρατούσε στο Βόλο. Αποκλεισμένοι δρόμοι, δεκάδες διμοιρίες των ΜΑΤ και ένας ολόκληρος στρατός αστυνομικών δημιούργησαν χωρίς λόγο συνθήκες τρομοκράτησης και προϋποθέσεις εκτεταμένων επεισοδίων.
Καταγγέλλουμε όλους όσους σχεδίασαν και εφάρμοσαν το χτεσινό σχέδιο τρομοκράτησης των συμπολιτών μας με 13 συλλήψεις - προσαγωγές εκ των οποίων δύο ανηλίκων με άγριους ξυλοδαρμούς και τραυματίες που μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο του Βόλου.»
Σε ανακοίνωση η Νομαρχιακή Επιτροπή Μαγνησίας και Νεολαία Συνασπισμού Βόλου αναφέρει: «Στο Βόλο η κρατική καταστολή έδειξε με τον πιο βίαιο τρόπο το δόγμα «κρίση και κρατική τρομοκρατία πηγαίνουν μαζί». Διμοιρίες των ΜΑΤ ακολουθούσαν καθ’ όλη την διάρκειά της την πορεία και χωρίς καμία πρόκληση προσπάθησαν να τη διαλύσουν και να δημιουργήσουν κλίμα τρομοκρατίας, ενώ προχώρησαν και σε 11 προσαγωγές.
Όταν η πορεία κατέληξε στο Θόλο η αστυνομία περικύκλωσε το πανεπιστήμιο και έριξε χημικά ακόμα και μέσα στο άσυλο με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να συντονιστούν οι φοιτητικοί σύλλογοι για την συνέχεια των κινητοποιήσεων τους.»
Το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα (κίνηση Βόλου) αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το γεγονός ότι στο Βόλο δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα ή πολύ σοβαροί τραυματισμοί κατά τη χτεσινοβραδινή επίδειξη «ανδρισμού» των πάνοπλων ΜΑΤατζήδων -κύρια- απέναντι σε 16χρονους μαθητές, μόνο στην εύνοια της τύχης μπορούμε να το αποδώσουμε.
Οι δυνάμεις καταστολής, δεν δίστασαν να ρίξουν δακρυγόνα πάνω στο κύριο σώμα της πορείας, θέτοντας σε σοβαρότατο κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα των διαδηλωτών αδιάκριτα, να ξυλοφορτώσουν φοιτητές και φοιτήτριες -ακόμα και μετά τη σύλληψή τους-, να στείλουν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα δεκάδες συμπολίτες μας».