Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

ΜΕΙΩΜΕΝΗ Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ


Λιγότερες μηνύσεις λόγω… κρίσης

Τρεις χιλιάδες λιγότερες μηνύσεις κατατέθηκαν το 2011 στο αρμόδιο τμήμα της Εισαγγελίας Βόλου, ενώ και τους πρώτους μήνες του 2012 καταγράφεται σταθερή μείωση στις καταθέσεις. Τούτο αποδίδεται από δικαστικούς κύκλους στην οικονομική κρίση και την…
 ακριβή Δικαιοσύνη.





Ο μηνυτής με την κατάθεση της μηνύσεως πρέπει να πληρώσει παράβολο 150 ευρώ, ενώ εδώ και ένα μήνα αυξήθηκαν και οι τιμές στα χαρτόσημα κατά 170%. Και έπεται συνέχεια…

Δικηγόροι αποδίδουν μάλιστα την αναδουλειά τους στη μεγάλη αύξηση των παραβόλων και την αδυναμία των πολιτών να εμπλακούν οικονομικά σε δικαστικές διαδικασίες. Είναι η πρώτη φορά, μετά από πέντε – έξι χρόνια, που παρατηρείται μείωση του αριθμού των μηνύσεων, ενώ η εκτίμηση είναι πως η μείωση αυτή θα συνεχιστεί.

Ειδικότερα, όλο το 2011 (αν και το κάθε δικαστικό έτος αρχίζει στις 16 κάθε Σεπτεμβρίου) κατατέθηκαν στην Εισαγγελία Βόλου 11.186 μηνύσεις, η πλειοψηφία των οποίων για αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Το 2010 είχαν κατατεθεί στην Εισαγγελία Βόλου 14.153 μηνύσεις, αριθμός που είχε καταγραφεί ως ο μεγαλύτερος στα δικαστικά χρονικά του Βόλου. Δικαστικοί κύκλοι, από το τέλος του 2010 και μετά την αύξηση του παράβολου – από 10 ευρώ σε 150 – είχαν αναφέρει πως αναμένονταν μείωση των μηνύσεων λόγω αυτής της αύξησης. Επαληθεύεται και στην πράξη ότι το παράβολο θέτει «φρένο» και στη δικομανία.

Σταθερή αύξηση μηνύσεων παρατηρείται το 2009 και το 2010 στην Εισαγγελία Βόλου με το μέσο όρο να κυμαίνεται από 13.000 έως 14.000 μηνύσεις. Έως το 2007 ο αριθμός των μηνύσεων κυμαίνονται στις 12.000 ετησίως, όμως την τελευταία τριετία εμφανίζει συνεχή και σταθερή αύξηση. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βόλου οι περισσότερες μηνύσεις αφορούν σε πολεοδομικά θέματα, τροχαία ατυχήματα, κλοπές και ναρκωτικά. Την τελευταία όμως διετία πολλές αφορούν σε ζητήματα ρύπανσης του περιβάλλοντος και προσωπικές-οικογενειακές αντιδικίες. Ιδιαίτερη αύξηση παρουσιάζεται στην κατάθεση μηνύσεων που αφορούν σε ακάλυπτες επιταγές, καταδεικνύοντας για ακόμη μία φορά την οικονομική κρίση.

Οι συνεχείς όμως αποχές των δικηγόρων την τελευταία διετία είχαν ως αποτέλεσμα να αναβληθεί η εκδίκαση μεγάλου αριθμού υποθέσεων που είχαν προσδιοριστεί στα πινάκια των δικασίμων των ποινικών δικαστηρίων. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως στο Τριμελές Βόλου, το 2011, αναβλήθηκε το 70% των υποθέσεων.

Έως και 50 υποθέσεις προσδιορίζονται προς εκδίκαση στα πινάκια κάθε δικασίμου του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, ωστόσο οι μισές σχεδόν αναβάλλονται. Η συσσώρευση των υποθέσεων εξαιτίας των κινητοποιήσεων έχουν επιφέρει «έμφραγμα» στην απονομή της Δικαιοσύνης και στο Βόλο. Οι υποθέσεις που έρχονται προς εκδίκαση φέτος αφορούν σε αδικήματα τα οποία φέρονται να διαπράχθηκαν από το 2005 και μετά, ενώ μεγάλος είναι και ο αριθμός των δικογραφιών από αναβολές.

Το 2011 εισήχθησαν προς εκδίκαση στο Τριμελές 3083 υποθέσεις και αναβλήθηκαν οι 2547. Κάθε μήνα γίνονται 10 δικάσιμοι του Τριμελούς και από τις 50 υποθέσεις αναβάλλονται – για διαφόρους λόγους- τουλάχιστον οι 30 έως 35. Υποθέσεις που αναβάλλονται επαναπροσδιορίζονται για διάστημα δύο χρόνια μετά, κατά μέσο όρο.

«Τίποτε απολύτως δεν έχει βελτιωθεί εδώ και χρόνια. Αντίθετα η κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά. Αύξηση του όγκου δουλειάς και μείωση προσωπικού, χωρίς εκσυγχρονισμό είναι η σημερινή εικόνα των δικαστηρίων» τονίζουν χαρακτηριστικά δικαστικοί υπάλληλοι του Βόλου. Πολύμηνες απεργιακές κινητοποιήσεις των δικηγόρων όλης της χώρας πριν από μερικά χρόνια είχαν προκαλέσει και πάλι «έμφραγμα» στα πινάκια των δικαστηρίων όλης της χώρας. Η καθυστέρηση εκδίκασης υποθέσεων άγγιζε τα πέντε περίπου χρόνια. Το ίδιο φαίνεται, επαναλαμβάνεται και τώρα.

Στα ποινικά δικαστήρια του Βόλου ο χρόνος προσδιορισμού είχε περιοριστεί στη διετία, όμως η συνεχής αύξηση των μηνύσεων με μείωση του προσωπικού (υπαλλήλων και δικαστών) οδηγεί και πάλι τον προσδιορισμό των υποθέσεων στην πενταετία.

Όπως προκύπτει από την ετήσια γραφική απεικόνιση των μηνύσεων της Εισαγγελίας Βόλου, από το 2003 καταγράφεται συνεχής αύξηση του αριθμού των μηνύσεων και των υποθέσεων με τις οποίες καλούνται να ασχοληθούν οι Εισαγγελείς. Φαίνεται να μοιράζονται για επεξεργασία ο καθένας, κατά μέσο όρο, 2000 και πλέον δικογραφίες ετησίως. Το 2004-2005 ο αριθμός των μηνύσεων κρατήθηκε σταθερά περίπου στις 12.000 για κάθε έτος. Το 2006 έφτασε στις 13.000, ενώ το 2007 έφτασε στις 13.600. Το 2008 παρατηρήθηκε μία μικρή μείωση, ενώ το 2009 άγγιξε τις 14.000 μηνύσεις και το 2010 ξεπέρασε τις 14.000. Από το 2011 αρχίζει η μείωση…