Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Μεγάλη αύξηση της εγκληματικότητας το 2011



Αύξηση καταγράφει η εγκληματικότητα - σε όλους του τομείς - στη Μαγνησία το 2011.

Τα αδικήματα που ανεβάζουν τους δείκτες εγκληματικότητας είναι οι ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις...
 Στο 70% υπολογίζεται ότι αυξήθηκε ο αριθμός των ληστειών και των διαρρήξεων στη Μαγνησία, ενώ έμπειροι αξιωματικοί της Αστυνομίας τονίζουν  - για ακόμη μία φορά - ότι "το κακό δεν θα σταματήσει εφ'όσον βαθαίνει η οικονομική ύφεση".

Το πλέον ανησυχητικό είναι πως η συμπεριφορά των δραστών χαρακτηρίζεται από βία και αποφασιστικότητα. Οι βίαιες επιθέσεις σε ηλικιωμένα άτομα, μέσα στα σπίτια τους την ώρα μάλιστα του ύπνου τους, κυριάρχησαν στη χρονιά που φεύγει στο τοπίο της εγκληματικότητας του Νομού. Τα αλλεπάλληλα περιστατικά με θύματα ηλικιωμένους είχαν αρχίσει να διαπράττονται εδώ και δύο χρόνια. Το καλοκαίρι του 2011, μετά από συστηματικές και επίμονες έρευνες, οι αστυνομικοί κατάφεραν να συλλάβουν τους ληστές των ηλικιωμένων (σπείρα Αλβανών), όμως δύο μήνες αργότερα (το Σεπτέμβριο) κάνει την εμφάνισή της μία άλλη σπείρα που ληστεύει με τον ίδιο τρόπο ηλικιωμένους, οι οποίοι διαμένουν στην περιφέρεια της Μαγνησίας.

Επιγραμματικά, το 2011 χαρακτηρίζεται με απόλυτη σχεδόν μείωση των ληστείων σε τράπεζες ή άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τεράστια αύξηση σε σπίτια και σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας, έως και την προηγούμενη εβδομάδα, σημειώθηκαν 38 ληστείες από τις οποίες εξιχνιάστηκαν 29 και 390 κλοπές και διαρρήξεις από τις οποίες εξιχνιάστηκαν 123.

Η χρονιά όμως που φεύγει χαρακτηρίζεται και από την εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων με πανθεσσαλική (κάποιων και με πανελλαδική) δράση και από τα στοιχεία προκύπτει πλέον με σαφήνεια ότι η Θεσσαλία αποτελεί περιοχή δράσης εγκληματικών οργανώσεων, με πολλά μέλη που έχουν διακριτούς ρόλους και λειτουργούν με σχέδιο. Η δράση της επικεντρώνεται σε ληστείες και διαρρήξεις, αλλά και στη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών που κρύβουν σε διάφορα - ερημικά και απομακρυσμένα κατά βάση - σημεία στην περιφέρεια της Θεσσαλίας. Οι εγκληματικές αυτές οργανώσεις είχαν αναπτύξει, για μεγάλο χρονικό διάστημα, πλούσια δράση αποκομίζοντας μεγάλα χρηματικά ποσά, αλλά και χρυσαφικά.

Ληστείες
Έως και τις 23 Δεκεμβρίου, στη Μαγνησία είχαν διαπραχθεί 38 ληστείες, κυρίως σε βάρος ηλικιωμένων και ανυποψίαστων πολιτών. Εξιχνιάστηκαν οι 29, ενώ ανεξιχνίαστες παραμένουν τουλάχιστον επτά ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων, που διαπράχθηκαν μέσα στο σπίτι τους από τον περασμένο Σεπτέμβριο και μετά. Ανεξιχνίαστες παραμένουν όμως οι περισσότερες διαρρήξεις (από 390 δηλωμένες, εξιχνιάστηκαν οι 123) και φυσικά αρκετές δεκάδες είναι οι μικροκλοπές αντικειμένων (μικρής σχετικά αξίας) που δεν δηλώνονται από τους παθόντες.

Κλοπές - Διαρρήξεις
Κατά το οκτάμηνο του 2011 διαπράχθηκαν στην περιοχή της Θεσσαλίας 828 κλοπές και 48 απόπειρες κλοπών. Το αντίστοιχο διάστημα του 2010 διαπράχθηκαν 989 κλοπές και 43 απόπειρες.

Βασική αιτία η κρίση
Η οικονομική κρίση, όπως εκτιμούν αξιωματικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας, αποτελεί σίγουρα τη βασική αιτία, καθώς όλο και περισσότεροι μένουν άνεργοι και οδηγούνται στη διάπραξη τέτοιων αδικημάτων. Ο δείκτης εγκληματικότητας και στη Μαγνησία άρχισε να ανεβαίνει επικίνδυνα από τις αρχές του 2010.

Και η ανοδική πορεία συνεχίζεται...