Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Πολλές Βολιώτικες επιχειρήσεις τρέχουν να υπαχθούν στο άρθρο 99




Προσωρινή ανάσα στο άρθρο 99 του πτωχευτικού νόμου αναζητούν επαγγελματίες του Βόλου και της Μαγνησίας προκειμένου να ανακόψουν την κατηφορική πορεία των επιχειρήσεων. Τη διαδικασία επιλέγουν κυρίως επιχειρήσεις που τα χρέη τους προσεγγίζουν...
 περί τα 500.000 ευρώ και έχουν ήδη αρχίσει προσημειώσεις και κατασχέσεις περιουσιακών τους στοιχείων.

Οι επιχειρήσεις που κυρίως προσφεύγουν στο συγκεκριμένο μέτρο ανήκουν στην κατηγορία της μεταποίησης και ειδικότερα στους τομείς μετάλλου, ξύλου αλλά και στον κλάδο των κατασκευών.
Αρκετοί Βολιώτες βιοτέχνες, ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων που μέχρι πρότινος ανθούσαν οικονομικά διατηρώντας ακόμη και 30 θέσεις εργασίας, επιλέγουν για να παραμείνουν όρθιοι να ενταχθούν στο άρθρο 99 ειδικού νόμου που “κλείνει το δρόμο σε πιστωτές και τράπεζες” για ένα περίπου χρόνο και κάτι για να διεκδικήσουν τα χρωστούμενα.
“Είναι η ύστατη προσπάθεια που μπορεί να κάνει ένας επιχειρηματίας πριν το λουκέτο για να σώσει την επιχείρησή του, τονίζει ο Στάθης Πλαστάρας, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ γνωρίζοντας τουλάχιστον είκοσι περιπτώσεις στη Μαγνησία που επιχειρήσεις έχουν υποβάλλει τη σχετική αίτηση, τους τελευταίους μήνες.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΒΕΜ και γραμματέα του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, η οικονομική κρίση στην πραγματική οικονομία ήρθε να αποτελειώσει επιχειρήσεις που άλλοτε απασχολούσαν 10 και 20 άτομα προσωπικό που ήδη αρχίζουν και εξετάσουν το ενδεχόμενο μείωσης του κόστους λειτουργίας.
Οι επαγγελματίες στενάζουν καθημερινά στα γκισέ των τραπεζών, οι στρόφιγγες της δανειοδότησης έχουν κλείσει και την ίδια ώρα σκάνε παντού ακάλυπτες επιταγές.
Αν δεν πέσει ζεστό χρήμα στην αγορά από το ΕΣΠΑ που τόσο καιρό περιμένουμε σε συνδυασμό με τις μεγάλες υποχρεώσεις που έχουν δημιουργήσει πολλοί επαγγελματίες, οι επόμενοι μήνες θα νέα «λουκέτα» μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέχρι τέλος του 2011 αφού ο τζίρος ήδη έχει μειωθεί κατά 40%.
Οι περισσότεροι επαγγελματοβιοτέχνες εμφανίζονται απαισιόδοξοι για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στον τζίρο τους αφού παραδέχονται ότι οι εξελίξεις έχουν ήδη επηρεάσει αρκετά τα οικονομικά τους μεγέθη.
«Ζούμε καθημερινά με την αγωνία να καλυφθούν οι επιταγές» σημειώνει ο κ. Πλαστάρας ενώ πολλοί μικρομεσαίοι που περίμεναν τα νέα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ άρχισαν ήδη να το ξανασκέφτονται αφού προβληματίζονται εάν θα πρέπει ή όχι να δανειοδοτηθούν για να ξεχρεώσουν οφειλές στο ΙΚΑ και την Εφορία όταν μπορούν να κάνουν ρύθμιση και να αποπληρώσουν τα χρέη τους σε διάστημα δύο χρόνων

Πηγή:Taxydromos.gr