Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Κατά της κατάθλιψης το ελαιόλαδο

έχει άλλη μια ευεργετική επίδραση. Βοηθά και στην πρόληψη της κατάθλιψης. Δεν θα ξεχάσω το καλοκαίρι σε μια παραλία της Πάρου την αγωνία που είχε μια 15χρονη που μιλώντας στη φίλη της τόνιζε ότι «ελπίζει να υπάρχει φαστ φουντ στη ....
Παροικία για να πάμε να φάμε».

Σύμφωνα με μία νέα ισπανική επιστημονική έρευνα, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν μέχρι 30% λιγότερες πιθανότητες να εμφανιστεί κατάθλιψη σε άτομα που... τρώνε πολλά φρούτα, λαχανικά, ψάρια, δημητριακά και λίγο κόκκινο κρέας. Η έρευνα είχε ως δείγμα περισσότερους από 10.000 ενήλικες επί μια τετραετία, έγινε από ερευνητές των πανεπιστημίων Λας Πάλμας και Ναβάρα, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ψυχιατρικής «Archives of General Psychiatry» της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης.Η μεσογειακή δίαιτα περιλαμβάνει μεγάλη ποσότητα ελαιολάδου, μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και γαλακτοκομικών, μικρή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και μεγάλες ποσότητες οσπρίων, λαχανικών, φρούτων, ξηρών καρπών, δημητριακών και ψαριών. Η νέα έρευνα έρχεται να προστεθεί στον αυξανόμενο αριθμό ενδείξεων για τη σημασία της διατροφής στην καταπολέμηση της κατάθλιψης. Οι Iσπανοί επιστήμονες αναγνώρισαν ότι δεν έχουν ακόμα εντοπίσει τον μηχανισμό μέσω του οποίου η μεσογειακή δίαιτα ωφελεί στον ψυχισμό.Σύμφωνα πάντως με ορισμένους επιστήμονες, η δίαιτα με πολύ ελαιόλαδο αυξάνει το επίπεδο της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, πράγμα που οδηγεί σε μεγαλύτερο αίσθημα ψυχικής και νοητικής ευεξίας.