Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Φωτιά σε Βόλο, Καβάλα και όλη τη Super League βάζει η ΕΕΑ του Γερουλάνου


Αρνήθηκε να εξετάσει τους «καθαρούς» φακέλους των δύο ομάδων

Στη Σούπερ Λίγκα σκέφτονται σοβαρά να νομιμοποιήσουν το πραξικόπημα των 14 ομάδων!

Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού αρνήθηκε να επανεξετάσει τους φακέλους Ολυμπιακού Βόλου και Καβάλας, παρότι...
 οι δύο ΠΑΕ άλλαξαν ριζικά τη μετοχική τους σύνθεση και απαλλάχθηκαν από το “αμαρτωλό” παρελθόν Μπέου και Ψωμιάδη. Έτσι η -ούτως ή άλλως οριακής νομιμότητας- απόφαση να ξεκινήσει με 14 ομάδες το πρωτάθλημα παίρνει παράταση και είναι ορατό το ενδεχόμενο μονιμοποίησης και νομιμοποίησης του “πραξικοπήματος”.

Η προκήρυξη του πρωταθλήματος κάνει λόγο για 16 ομάδες, έχει υπογραφεί, η σεζόν έχει ξεκινήσει και είναι εντελώς παράνομη και πραξικοπηματική η αναδρομική αλλαγή των όρων της. Πλέον είναι πεντακάθαρη η πρόθεση της κυβέρνησης να εξαφανίσει από το χάρτη του επαγγελματικού ποδοσφαίρου όχι τους Μπέο και Ψωμιάδη, αλλά τις ίδιες τις ομάδες.

Άλλωστε, σε χθεσινή σύσκεψη με τους Απόστολο Παπουτσάκη, Πατρίκ Κομνηνό και Σοφοκλή Πιλάβιο, ο γγΑ, Πάνος Μπιτσαξής, μετέφερε την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να “τελειώσει” τις δύο ΠΑΕ.

Στην ΕΕΑ οι ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου και Καβάλα παρουσιάστηκαν πεντακάθαρες. Το μετοχολόγιο έχει αλλάξει νομιμότατα, έχουν απαλλαγεί από τα “βρώμικα” στοιχεία, όμως η επιτροπή δεν μπήκε καν στον κόπο να εξετάσει τις αλλαγές, με πρόσχημα ότι οι φάκελοι κατατέθηκαν εκπρόθεσμα.

Ωστόσο, με βάση τις αρμοδιότητές της, η ΕΕΑ μπορεί να διενεργήσει όχι μόνο τακτικό, αλλά και έκτακτο έλεγχο σε οποιαδήποτε ΠΑΕ ύστερα από αίτημα του Υπουργού Πολιτισμού, του Υπουργού Ανάπτυξης ή και αυτεπάγγελτα. Μάλιστα, για να φτάσουμε στη σημερινή απόφαση, οι δύο ΠΑΕ έκαναν κίνηση συμβιβασμού, ζητώντας να επανεξεταστούν οι φάκελοί τους, ενώ έχουν ήδη πετύχει στο Διοικητικό Εφετείο να μην εξεταστεί άλλος φάκελος μέχρι να εκδικαστεί στα πολιτικά δικαστήρια η δική τους υπόθεση. Την Παρασκευή το Διοικητικό Εφετεία εξετάζει την αίτηση της γγΑ για άρση της προσωρινής διαταγής.

Πάντως, η ΕΠΟ και η Σούπερ Λίγκα δεν είναι υποχρεωμένες να δεχθούν την απόφαση της ΕΕΑ. Οι δύο ομάδες (που εν τω μεταξύ έχουν προσφύγει σε FIFA και CAS) θα ζητήσουν δικαίωση στην πειθαρχική επιτροπή της Σούπερ Λίγκας. Αν δεν τα καταφέρουν, τότε θα προσφύγουν στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ, η απόφαση της οποίας θα είναι και η τελεσίδικη.

Ο νομικός εκπρόσωπος του Ολυμπιακού Βόλου, Θανάσης Χαρμάνης, κατήγγειλε κυβερνητική παρέμβαση στην απόφαση: "Οι μάσκες έπεσαν. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πλέον η Κυβέρνηση δεν θέλει τον Ολυμπιακό Βόλου στη Σούπερ Λίγκα, αλλά είναι εφτάψυχος και θα βρει το δίκιο του εκεί που μπορεί να το βρει, στη δικαιοσύνη. Σε επίπεδο πολιτικό έχασε τη μάχη. Το πρωί θα είμαστε στο Διοικητικό Εφετείο. Ζητείται ψυχραιμία απέναντι σε ένα λυσσαλέο πόλεμο που δεχόμαστε. Πολεμάμε με την κυβέρνηση και δεν φοβάμαι να το πω. Να μου πουν ποιο είναι το πρόδηλο δημόσιο συμφέρον να αγωνίζεται ο Λεβαδειακός ή ο Ναυπακτιακός στη Σούπερ Λίγκα".


Από την Ελευθεροτυπία